Info over Dirk Rommens

Dirk Rommens 2010

Dirk Rommens
° 19-1-949, Moen

Na zijn lagere school in zijn geboortedorp Moen en zijn middelbare studies aan het Sint-Jozefinstituut in Kortrijk werd Dirk Rommens in 1971 leraar Nederlands-Engels-Economie (Normaalschool Torhout) aan het Spes Nostra Instituut van Kuurne. Hij was een tijd lang VSO-graadcoördina­tor aan dezelfde school. Hij startte met de leeromgeving ‘Smartschool’ in zijn school en later in de Scho­lengemeenschap O.L.V. Groeninge.

Hij was voorzitter van de ‘Vaste Commissie van Ad­vies’ van de Plaatselijke Openbare Bibliotheek (1984-1991), hij was voorzitter van het ‘Kuurns Kultureel Komitee’ (voorloper van de Cultuurraad) en onder­voorzitter van de Kuurnse Koninklijke ‘Kunstkring Evariste Carpentier’ en hij was ondervoorzitter van het Davidsfondsgewest Groeninge. Hij was voorzit­ter van het Davidsfondsafdeling Kuurne.


Hij was organisator van de tweejaarlijkse literaire humorprijs ‘Het Gelag’.
Hij was redactielid van het literaire tijdschrift ‘Kruis­punt’ en was jarenlang jurylid van de jaarlijkse Avelgemse ‘Scholierenpoëzieprijs’.

Hij organiseerde twee poëziemanifestaties (‘Hoevehappening’ in 1984 en in 1986) in Kuurne, waarbij een aantal belangrijke dichters, voordrachtkunste­naars, critici en performers optraden.

Voor de krant ‘Het Volk’ schreef hij diverse artikels en verzorgde hij gedurende een aantal jaren de wekelijkse regionale ‘Poëzierubriek’, waarin hij vooral aandacht had voor debutanten. Hij publiceerde poëzie, proza, heemkunde, recensies, blogs en kritische bijdragen over ICT in het onderwijs.

Hij was van 1 september 2004 tot 2008 halftijdse ICT-coördinator (didactiek) van de ‘Scholengemeen­schap O.L.V. Groeninge’ en halftijdse ‘KlasCement’-medewerker. Op 7 maart 2007 ontving Dirk Rommens uit handen van Federaal Minister van Informatisering Peter Vanvelthoven de CST-Award ‘ICT-inspirator van het jaar cat. secundair onderwijs’. Hij was sinds 1 september 2008 voltijdse medewer­ker van de portaalsite voor en door het onderwijs, ‘KlasCement’.

Hij is getrouwd met Marijke Gousseau (1950); ze hebben twee kinderen: Aarnoud (1977),  London, Canada en Renilde (1979), Roeselare.

Dirk Rommens is sinds 1 september 2010 met pen­sioen.

Hij is webmaster van de Heemkundige Kring van Moen “Mulnis” en vertaalt de gedichten en songs van Leonard Cohen.

Eén reactie op “Info over Dirk Rommens

 1. Ignace Clarysse schreef:

  Beste Dirk Rommens, waarschijnlijk is dit een misbruik van uw website, maar ik vond geen andere contactmogelijkheid. sorry!

  In het kader van de 10de editie van de Internationale Kunsttentoonstelling ‘De Betoverende Tuin’ zouden we graag kunstwerken met gedichten (teksten) combineren.

  Een aantal dichters hebben dit in het verleden reeds gedaan en werken nu reeds met ons mee om dit te verwezenlijken. U vindt hun namen op de website ‘www.de-betoverende-tuin.info’. Er komt een menu item ‘dichters’ met de opsomming van de deelnemende dichters. Elke dichter krijgt ook een webpagina (bv. http://www.de-betoverende-tuin.info/jogisekin) in drie talen (NL, FR & EN) en vermeldingen in publiciteit, marketing, …

  Wat is de bedoeling:
  • Er komen een dertigtal nieuwe kunstenaars met elke een vijftal beelden, dus +/-150 totaalnieuwe beelden (we vergeten de ‘oude’ kunstenaars die ook met nieuwe beelden komen, maar eigenlijk is dit een foutieve instelling)
  • Voor maximaal een twintigtal beelden zouden we graag een bijbehorend gedicht hebben (kan een bestaand maar liever een nieuw gedicht zijn). Waarom een twintigtal:
  o We mogen de bezoeker niet overdonderen met gedichten, dat is voor niemand aangenaam
  o Het zou goed zijn als elke kunstenaar een kunstwerk met gedicht zou hebben (bijna onmogelijk)
  o In de tentoonstelling zouden de gedichten naast de corresponderende beelden komen (afgeprint op weersbestendig materiaal en / of geplastificeerd, nog uit te zoeken). De tentoonstelling mag ook geen ‘teksten-tuin’ worden!
  o Het zou nog beter zijn als de gedichten in het Frans of in het Engels zouden kunnen vertaald worden … we mogen nog dromen …
  o Benodigde tijd om dit alles te verwezenlijken
  o We zouden graag een soort gedichtenbundel / catalogus samenstellen, met op één bladzijde het beeld, eventueel een woordje uitleg (materiaal, achtergrond, …) en de andere bladzijde het gedicht. Met een 20-tal beelden / gedichten zouden we dus aan een 50-tal pagina’s komen
  • Eventueel voorzien we dat de gedichten soms gewisseld worden, zoals de beelden ook wisselen. Reden: veel bezoekers komen meerdere malen terug. Het geeft ons de mogelijkheid om meer dichters aan bod te laten komen

  Omkadering:
  • De gedichtenbundel zouden we te koop aanbieden, door middel van kopie / print zouden we aan een prijs van rond 10€ kunnen komen zonder meer dan honderd exemplaren te moeten printen. Kopie betekent ook, dat we gemakkelijk exemplaren kunnen bij printen, dus kleine oplage, geen overschotten, … lagere print kwaliteit, maar gecompenseerd door een hogere kwaliteit aan gebruikt papier & geen mooie ‘boekjes’ ☹ … te bekijken …
  • De dichters zouden elk ook een aantal exemplaren krijgen
  • Eventueel zouden we een gedichten dag kunnen organiseren, eventueel tijdens de bezoekuren (dan wandelen de dichters in tegengestelde richting door de tentoonstelling, deze methode gebruiken we ook voor wandelconcerten, boekvoorlezingen, …)
  • We zouden wel in een compensatie voor de vervoerskosten kunnen zorgen. We hebben wel een budget voorzien (geschat op +/-2,5k€, +/-5% van de catalogusprijs van de beelden met gedichten, nog te bepalen, budget inclusief alle kosten)
  • De eventuele ‘winst’ willen we graag onder de dichters verdelen. Onze winst is de mogelijkheid om suppl. publiciteit te maken via alle kanalen en dit is meer dan voldoende compensatie voor ons

  Misschien zijn een aantal van uw leden geïnteresseerd om mee te werken. Ze kunnen daarover contact opnemen via tel 0493 628 540 of mail info@ignace-clarysse.com

  Eventueel kunt u ook een groepsbezoek aan de tentoonstelling eventueel gecombineerd met een bezoek aan Waals Haspengouw voorzien (alle info via http://www.de-betoverende-tuin.info/groepsbezoek)

  Vriendelijke groeten en tot binnenkort,

  Tone Aanderaa & Ignace Clarysse

  Tone Aanderaa & Ignace Clarysse

  Rue du Tilleul 22, 1370 Saint-Jean-Geest (Jodoigne), Belgium
  Tel: +32(0)493 628 540
  VAT: BE 0821 7777 63 – Ignace Clarysse ICT sprl, Art Sanctuary

  The Enchanted Garden 2023
  An international art exhibition in a structured, landscaped nature garden full of water and contrasts
  Friday 23 June – Sunday 24 Septembre 2023 (A two week spring and autumn extension are prepared)
  Each Wednesday, Friday, Saturday and Sunday from 13:00 till 19:00
  http://www.the-enchanted-garden.info
  Halfway between Brussels, Liège and Namur
  On the Ravel connecting Leuven, Tienen, Hoegaarden, Jodoigne, Namur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s