Lentegevoel

Kan je nog echt een geluksgevoel ervaren terwijl er in de wereld zoveel verschrikkelijke dingen gebeuren? Dat vraag ik me af terwijl ik bij het vallen van de avond de draad weer opneem om deze blog met inhoud te vullen.

Kan ik morgen opstaan en zoals de vogels beginnen zingen, terwijl ergens mensen voor hun leven vrezen? De twijfel raakt met pijnpunten mijn huid, pas door de zon aangeraakt. Worden mijn geluksstoffen in mijn hersenen nog niet aangemaakt?

De film ‘American beauty’*, die ik al een tijdje niet meer gezien heb, reikt me antwoorden aan. Het zit hem in de kleine dingen, in een plasticzak opwaaiend, dansend en spelend in de wind. Dé vraag van het jaar: ‘Hoe gaat het met jou?’ Iemand die interesse toont in jou. De meest gelukzalige blik van een mens die afgeknald door een homohater verder leeft in het bewustzijn van elke mens.

De alledaagsheid van het bestaan krijgt een nieuwe dimensie: de schoonheid van het bestaan, is niet te vatten. Ook al worden medemensen afgeknald om enggeestige redenen, de spirit om te overleven is te vinden in het besef dat alles een zin heeft. Je hoeft geen ster te zijn, je hoeft niet aan de top te staan; de nederigheid van het leven is de ‘beauty’ van het zijn. De schoonheid beleven als een droom, zonder te moeten veroveren of in te palmen, is respect te tonen voor de essentie van elk ding, elke mens.
Wat een geluk dat er films, muziek, literatuur… kortom kunst bestaat om je de weg te wijzen naar antwoorden.


* American Beauty is een Amerikaanse speelfilm uit 1999, geregisseerd door Sam Mendes. De film was het regiedebuut van de regisseur.

De film verkent thema’s als liefde, vrijheid, zelfbevrijding, familie, en de Amerikaanse Droom. Hierin concentreert het zich op de familie Burnham, die bestaat uit Lester (Kevin Spacey), zijn vrouw Carolyn (Annette Bening)  en hun dochter Jane (Thora Birch).

De thema’s die in de film van belang zijn, zoals de focus op het uiterlijk en succes van mensen en de weg waarin iemand zichzelf echt leert kennen en zijn naasten op een dieper niveau, zijn zaken waar veel mensen uit de huidige Westerse wereld mee te maken hebben.

De film won vijf Academy Awards, waaronder “Beste Film”, en wordt gezien als een van de beste, meerdere Oscars winnende films ooit.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s